|
Vadas zsemlegombóccal
2006.08.27. 22:51
Most borjúból készítettem, bár szerintem még mindig marhahúsból az igazi. A zsemlegombócot pedig egyben föztem meg, így szépen lehetett szeletelni.
60 deka marha vagy borjúhúst sóval, borssal bedörzsölök, és forró olajban körös körül pirosra sütöm egy megfelelö méretü edényben.
3 szál répát és egy darab zellert felkockázok, egy szál pórét hosszában félbe, majd karikákra vágok. A húst miután piros, rövid idöre kiemelem az edényböl, a visszamaradó olajban pedig erös tüzön megpirítom a zöldségeket. Visszateszem a húst, dobok mellé egy kicsi romaringágat, egy babérlevelet, egy kis darab citromhéjat, és egy felkockázott paradicsomot. Egy csésze vörösborral, valamint egy csésze levessel (instant) felöntöm. Lefedve 1,5 órán át párolom. Ha kell még öntök alá folyadékot.
Mikor megpuhult a hús, kiveszem és a továbbiakig melegen tartom. A rozmaringot, és a babérlevelet kihalászom. A zöldségeket a merülömixerrel simára turmixolom. 1 evökanál cukrot barnára pirítok egy kisebb teflonban, nagyon kevés vizzel felöntöm, majd amikor felolvadt a karamell, a mártáshoz öntöm. Egy teáskanál mustárral ízesítem a mártást, és fél pohár tejfölt keverek hozzá, amivel csupán egyszer forralom fel rövid ideig. A húst szeletekre vagy darabokra vágom (ízlés szerint) és a mártásba teszem vissza.
Zsemlegombóccal tálalom.
Akkor finom a mártás, ha kellöen savanykás, pikáns.
A zsemlegombóc leírását a KÖRETEK kategória alatt találod. A készítés folyamatát pedig a képtárban 3 képpel is szemléltetem.
| |