Szcíliai X kekszek
2006.09.27. 00:02
Közeledik a karácsony.....
A tésztához:
4 csésze liszt
10 deka vaj
fél csésze cukor
1 mokkáskanál só
1 citrom reszelt héja
4 tojás
A fenti hozzávalókat a tojás kivételével a robotgépben morzsásra keverem, majd a végén a tojásokat egyenként hozzáadogatom. Most már csak 1-2 másodpercre kapcsolom be a gépet. Kiszedem a tésztát, és fóliába csomagolva a hüzöbe teszem fél órára.
A töltelék hozzávalóit szintén a robotgépbe teszem, és teljesen finomra aprítom fel benne.
15 deka szárított füge
fél csésze mazsola
fél csésze héjas mandula
fél csésze kandírozott narancshéj
2 ek. narancslekvár
10 deka keserücsoki
A tésztát 16 egyenlö részre osztom, mindegyiket kb 30 cm-es hosszú rudakká sodrom, és kb 3-4 cm széles szalaggá lapítom.
A tölteléket szintén 16 felé osztom, és 30 cm hosszú rudakat sodrok belöle. A tésztát felvert tojással megkenem, ráfektetek 1-1 rudat a töltelékböl, és ráhajtogatom a tésztát. Kevés liszttel megszórva (nagyon lágy és ragadós a tészta) egyenletes rudaká formálom a fügés töltelékkel megtöltött tésztát, majd 6 egynlö részre vagdosom. Az így kapott rövid rudacskák mindkét végét hosszában bevágom, középen 1-1 centit viszont meghagyok. Szétnyitom a "lábakat" és sütöpapírral kibélelt tepsire fektetem az X-eket. Forró sütöben aranysárgára sütöm. Fahéjas porcukorral böségesen leszórom.
|