Pita bosanska- krumplis pita
2006.10.02. 18:38
A balkáni konyha szerintem nagyon közel van a magyar ízléshez. Én legalábbis rajongok ezért a füszeres, temperamentumos konyháért!
80 deka krumplit megpucolok és nagyon apró kockákra vágom. 4 gerezd fokhagymát és 1 csapott teáskanál sót mozsárban péppé török, és a krumplihoz keverem, akárcsak 1 dl olívaolajat is.
Egy 24 cm átméröjü kiolajozott teflon tortaformát (nem csatosat) kibélelek 3 réteg készen vásárolt yufka tésztával, ráborítom az elökészített tölteléket és befedem 3 réteg tésztával. A rétegek mindegyikét tej-tejföl keverékével megkenem, és 3/4 doboz tejföllel leöntöm az egészet, mielött a sütöbe tolom. 165-170 fokos sütöben hölégkeverésnél szép lassan kb. 1 óra alatt puhára sütöm a pitát. A tetejét ha kell letakarom, mielött nagyon sötét lenne.
Tejföllel meglocsolva, melegen, salátával tálalom.
Fontos: a krumplit meg kell próbálni ízesítés után, mert rengeteg sót "elnyel". Ha nem elég sós, sajnos íztelen lesz a pita.
|