Tökös pita- Nemsokára Halloween....
2006.10.13. 17:06
Na, ma született egy új finomság! Amela elmondásai alapján tökös pita sütésébe kezdtem.... Aztán kiegészítettem a dolgot ezzel is-azzal is. Így istenien finom, illatozó, édes-narancsos, olvadós sütemény lett a végeredmény!
Hozzávalók:
6 db kész réteslap
fél dl olaj
35 deka sárgatök
2 szál sárgarépa
20 dkg túró
1 narancs lereszelt héja
1 cs. vaníliás cukor
10 deka kristálycukor
1 narancs leve
a tojásos öntethez:
2 db tojás
1 dl tejszín
1 narancs leve
2 ek. cukor
A répát és a kockákra vágott tököt a robotgépben apróra darálom. Aki szorgalmas méhecske, le is reszelheti nagyobb lyukú reszelön. Egy tálban összekeverem a darált répát és tököt a cukorral, vaníliás cukorral, a narancs héjával és levével, és a túrót is hozzáadom. A német túró nagyon krémes állagú, a magyar túrót viszont nem árt elötte villával elnyomkodni, vagy a merülömixerrel krémesíteni.
2 réteslapot egy megnedvesitett konyharuhára fektetek. Olajjal vékonyan átkenem, majd rászórom a töltelék egy harmadát egyenletesen, mindenhová juttatva. A konyharuha segítségével feltekrem mint a rétest és egy 24cm átméröjü vékonyan kiolajozott teflon formába teszem. A többi réteslapot ugyanígy megtöltöm és felgöngyölöm, majd csigaformában megtöltöm velük a sütöformát.
Megcsepegtetem a tetejét olajjal és közepes lángon -hölégkeveréses sütöben 160 fok- kb 40 percig sütöm.
A tojásokat eközben a narancs levével, cukorral és a tejszínnel felverem. Mikor a pita már színt kapott a sütöben, kihúzom és ráöntöm a tojásos öntetet. Tovább sütöm még kb. 15 percig, amíg az öntet beszívódik, és a sütemenynek aranysárga színe lesz.
Mikor megsült 10 percig hülni hagyom, egy tálcára borítom, onnan pedig egy süteményes tálra. Porcukrozva tálalom.
|