|
Mexikói sajtleves
2006.11.02. 22:31
Gaby barátnömtöl tanultam ezt a finom levest még annak idején. Még több mexikói ételt is föztünk együtt, mint pl. a Mole Poblanot, vagy a Quesadillát többek között. Azóta rabja vagyok a mexikói konyhának, és a füszereknek.
4 evökanál olivaolajon 1 fej felkockázott hagymát megdinsztelek. 4 közepes szem krumplit apró kockákra vágok, a hagymához adom, és 6-8 percig pirítom. 3 evökanál paradicsompürét adok hozzá, és rövid pirítás után (vigyázni kell, hogy ne égjen meg) annyi vízzel öntöm fel, amennyi ellepi. Sóval borssal és böveb oreganoval ízesítem.
Amikor már félig puha a krumpli egy-egy sárga, zöld és piros paprikát apró kockákra vagdalva hozzáadok, lefedve még kb. 6 percig fözöm.
Félrehúzom az eényt, éskicsit hülni hagyom a levest. Hozzáöntök 1-1,5 liter tejet, és visszatolom a tüzre, de márnem forralom. Vigyázni kell vele, mert a tej hajlamos összefutni, ha túl meleg lesz a leves. Mikor már jó forró, 30 deka apró kockákra vagdalt félkemény sajtot keverek a levesbe, és 1 perc múlva már tálalom is. Ha kell, sóval, paradicsompürével vagy oregánóval utánafüszerezem.
A sajt kellemesen megolvad a levesben, de nem folyik szét, ez benne az extra.
| |