Libacomb fügével
2006.11.12. 18:23
a másiknak viszont a szaftosabb libacomb,vörösboros fügével...
- 2 libacomb
- 1 db csontos egész libamell
- 2 vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 darab zeller
- 1 darab póré
- friss rozmaring apróra vágva
- 1 ágacska kakukkfü
- 2,5 dl vörösbor
- 3-4 szem egész bors
- 1 babérlevél
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- méz
A mártáshoz:
- 1 mogyoróhagyma
- 2 ek. balzsamecet
- 1 tk.cukor
A zöldségeket összavágva a római tálba rakom a füszerekkel együtt.
A libahúst sózom borsozom és a zöldség tetejére fektetem. A vörösbort aláöntöm, és lefedve 2,5 órán keresztül sütöm 180 fokos sütöben.
2,5 óra múlva kiveszem a sütöböl és a kisült libazsírt mind lemerem a szaft tetejéröl, félrerakom. A szaftot átszüröm finom szürön, a zöldségekböl minden cseppet kipréselve.
Egy kis edényben 1 mogyoróhagymát vajon megdinsztelek, 1 ek. cukorral leszórom és megpirítom, 2 ek. balzsamecettel felöntöm. A hús szaftját hozzáöntöm, és a felére befözöm.
1 tk. mézet elkeverek 2 evökanál szafttal és beecsetelem vele a liba börét.
Visszatolom a sütöbe a húst, de már nem fedem le. 15 perc alatt pirosra pirítom. Tálalás eött levégom a mellehúsát a csontról és ferdén felszeletelem.
Fokhagymás tejszínes krumpligratinnal és vörsboros fügével tálalom.
|