|
Gyömbéres-mézes tallérok
2006.11.16. 17:46
Kicsit olyan "férfias" ez a gyömbéres keksz... Nem túl édes, jobban mondva egyáltalán nem édes, és egy picit csípi is a nyelvet a frissen reszelt gyömbér. Teljesen új az ízhatás, legalábbis ebben a formában. Mivel nem tartottam eléggé édesnek, csokival, barnacukorral és citromos cukormázzal megdíszítettem. Elbírta...
Szerintem extrém mód nem édes ez a sütemény, de a gyömbér íze nagyon tetszik benne. Legközelebb méz helyett 10 deka cukorral és 1-2 evökanál citromlével fogom megsütni.
Az eredeti recept egy újságból származik, és a következöképp hangzik:
- 5 deka friss gyömbér reszelve
- 15 deka habosra kevert vaj
- 7 deka méz
- 1 tojás
- 15 deka sima liszt
- 7,5 deka tönkölyliszt
- 5 deka finomra darált mandula
- 1-1 csipet fahéj, és örölt szegfüszeg
A vajhoz adom a mézet, a gyömbért a tojást és a füszereket, simára keverem, majd a liszteket is hozzáadom. Összeállítom a tésztát, 3 részre osztom, és rudakat (2,5 cm átmérö) formázva belöle folpackba tekerve a hütöbe teszem legalább 1 órára.
Ujjnyi szeleteket vágok belöle, sütöpapírral kirakott tepsire sorakoztatom öket, és egy picit ellapítom.
175 foknál 12-15 percig sütöm.
Abszolút nem lesz tömény édes, elbírja a csokis-, cukormázas-, vagy porcukros díszítést. Egy részére barnacukrot szórtam sütés elött!
| |