|
Marcipán-krokant és Narancs-krokant cookie
2006.11.25. 22:59
Ugyanaz az alaptészta,mégis 2 egészen más jellegü keksz!
Számtalan módon lehet variálni:
kakaóval,nescaféval,mazsolával,
szárított gyümölcsökkel,
kókusszal,fehércsokival,
mogyoró-, mandula-,
vagy diódarabokkal
és így tovább és így tovább......
Marcipán-krokant cookie
25 deka puha vajak kikeverek 12,5 deka porcukorral , egy csipet sóval és egy egész tojással, pár csepp mandulaaromával. 30 deka lisztet és 5 deka mogyorókrokantot keverek bele. A tésztából diónyi halmokat teszek a sütöpapírral kibélelt tepsire, apró kockákra vagdalt marcipánnal megszórom és forró sütöben aranybarnára sütöm.
Narancs-krokant cookie
25 deka puha vajak kikeverek 12,5 deka porcukorral , egy csipet sóval, 1 narancs lereszelt héjával és egy egész tojással. 30 deka lisztet, 5 deka mogyorókrokantot és 10 deka felaprított kandírozott narancshéjat keverek bele. Kis gömböket formálok a tésztából 2 kanállal, és forró sütöben aranysárgára sütöm. Porcukorral leszórva tálalom.
A krokantot, készen vettem a kekszekhez, de házilag is lehet készíteni! Apróra vágott mogyorót egy teflonserpenyöben közepes lángon lassan meg kell forrósítani, ügyelve arra, hogy ne legyen barna. Ekkor leszórom egyenletesen porcukorral, és addig kevergetem tovább, amíg rákaramellizálódik a darabokra a cukor. Sütöpapírra öntöm a karamelles mogyorót, és szépen elterítem. Ha kihült, apróra töröm. Gyakorlatilag a krokant a magyar grillázs megfelelöje. Dióval és mandulával egyaránt elkészíthetö!
| |