|
Fonott foszlós kalács
2006.11.30. 11:21
Egy szelet friss kalács és egy csésze kakaó. Kell ennél jobb reggeli?
- 50 deka liszt
- 3 evökanál vaníliás cukor (bourbon vaníliával, saját készítésü)
- 2 tojássárgája
- 1 mokkáskanál só
- 6 deka olvasztott vaj
- 3-4 dl meleg tej (ez a mennyíség a liszt minöségétöl függ, lehet bele kevesebbet is tenni, a tészta semmiképp ne legyen túl puha, inkább félkemény-ruganyos!)
- 1 csomag szárított élesztö
- a kenéshez 1 tojássárgája és kevés tej
A tojások sárgáját a cukorral, az olvasztott vajjal sóval és 2 dl tejjel simára keverem. A lisztet elvegyítem az élesztöporral, és hozzáadom a cukros vajas tejet. Elkezdem összeállítani a tésztát, és közben annyi meleg tejet öntök még hozzá apránként amennyit felvesz. Sima rugalmas tésztát dagasztok, majd letakarva egy óráig langyos helyen kelesztem. Amikor a duplájára kelt a tészta, újra összegyúrom, és 4 egyenlö részre osztom. Kb. 40 cm hosszú rudakat sodrok a tésztanegyedekböl, és négyesfonással összefonom. ùjra letakarom, és jó fél órát kelesztem. 1 tojássárgáját 2 tk. tejjel elkeverek, és lekenem vele a megkelt kalácsot. 175 foknál aranysárgára sütöm. (45 per alatt, sütötöl függöen)
| |