Ördöglángos
2006.12.03. 16:48
Pár évvel ezelött Egerben kóstoltam ezt az ételt, azóta most másodszor föztem meg, és változatlanul nagyon ízlik!
Elöször a ragut készítem el:
2 kanál olajon megpirítok 1 fej hagymát, 1 evökanál paradicsompürét adok hozzá, rövid ideig pirítom, 2 dl vörösborral és 2 dl zöldség vagy húslevessel felöntöm, kakukkfüvet, szárított bazsalikomot morzsolok bele. Fedö nélkül a 2/3-ára befözöm.
Közben 20 deka gombát megpucolok, felszeletelem és 1 kanál olajon megpirítom. Leszórom 1 kanál liszttel és a vörösboros mártásba kanalazom. Kiforralom.
30 deka szüzpecsenyét és 30 deka pulykamellet csíkokra vágok, sózom borsozom, külön-külön kevéske olajon megpirítom mindkettöt. A vörösboros gombás mártasba merem a húsokat, és kb. 15-20 percig alacsony lángon fözöm.
10 deka ecetes uborkát félbe majd szeletekre vágok, és az utolsó 5 percben a mártáshoz adom. Fél doboz tejfölt elkeverek 1 dl tejszínnel a raguba szüröm, végül 1 teáskanál étkezési keményítöt kevéske vízzel simára keverek és besürítem vele a mártást. Röviden kiforralom és krumplitócsniba töltve tálalom.
Krumplitócsni
4 személyre
- 80 deka részben durvára részben finomra reszelt krumpli
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, szerecsendió
- 1 kanál tejföl
- 2-3 kanál liszt
- olaj a kisütéshez
A reszelt krumplit összekeverem a többi hozzávalóval, és adagonként lassú tüzön teflonserpenyöben kisütöm öket. Ha 1 serpenyövel dolgozok, akkor a 150 fokos sütöben melegen tartom a tócsnikat tálalásig.
|