Isler
2006.12.16. 09:50
Rég sütöttem islert,pedig igencsak a kedvencek közé sorolható. Régebbi islerröl készült képeimet látva jött az ötlet (nameg az étvágy). Karácsonyig ez lesz az utolsó aprósütemény de hogy addig már nem fog kitartani, az is biztos!
- 50 deka liszt
- 25 deka hideg vaj
- 25 deka cukor
- 20 deka darált mogyoró
- 2 tojássárgája
- 1 mokkáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
- annyi tej, amennyitöl összeáll a tészta (kb. 1,5 dl)
A fentieket gyorsan egy omlós linzertésztává gyúrom, és fóliába tekerve legalább fél órára a hütöbe teszem. A fél óra lejártával kinyújtom a tésztát 3 mm vastagságúra és 4 cm átméröjü kekszkiszúróval kiszúrom. 170 fokos sütöben aranysargára sütöm pár perc alatt. Az alsó lapokra házi baracklekvárt teszek, a felsöt ráhelyezem (nem nyomom) és egy éjszakán át így hagyom. Másnap egy rácsra teszem, és olvasztott csokival leöntöm.
Darabszámot sajnos nem tudok megadni, mert a tészta feléböl lekváros linzerkarikát csináltam. Most dupla hozzávalókból, dió helyett mogyoróval és narancslé helyett tejjel.
|