| *MACIKONYHA* : Szüzérmék sherrys-tejszínes mártásban, tócsnival tálalva |
Szüzérmék sherrys-tejszínes mártásban, tócsnival tálalva
2006.12.18. 14:59
Na, ez egy olyan étel, amiért élek-halok! Imádom a sherrymártást, az omlós szüzpecsenyét és a finom friss tócsnit. Megbontottuk a karácsonyra készített chutneyt is, nagyon jól kiegészítette az ebédet!
4 személyre
- 1 db 40 dekás szüzpecsenye lehártyázva
- fél dl sherry
- 1,5 dl tejszín
- 1 dl zöldség-, vagy húsleves
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 tk méz
- 1 kanál liszt
- olaj
A szüzpecsenyét 3 cm-es szeletekre vágom, kézzel kicsit ellapítom öket, sózom és borsozom mindkét oldalukat, lisztbe mártom, majd forró olajban szép pirosra sütöm. (Az olajba egy gerezd héjában összetört fokhagymát dobok) Kiszedem a húsokat és melegen tartom öket.
A visszamaradó hússzaftra öntöm a sherryt és a levest, kiforralom, majd a tejszínt hozzáadom, sóval borssal és a mézzel ízesítem és kb. a felére befözöm.
A húst a kifolyt szafttal együtt visszarakom a mártásba és összemelegítem. Tócsnin tálalom, áfonyalekvárral és tejszínes-hagymás öntetes salátát adok mellé.
A tócsnihoz:
- 6 szem finomra reszelt krumpli
- 1 ek. tejföl
- 2 ek. liszt
- 1 egész tojás
- só, bors
- olaj a kisütéshez
A hozzávalókat összekeverem -ügyelve arra, hogy a krumpli ne barnuljon meg gyorsan dolgozok vele- és teflonserpenyöben kevés forró olajon lassan pirosra sütöm. Egyszerre mindig 3 kis tócsnit rakok a serpenyöbe, ezek mindegyike kb. 1 púpos evökanálnyi nyers massza szépen ellapítva.
Für 4 personen:
- 400 g Schweinefilet
- 50 ml Sherry
- 150 ml Sahne
- 100 ml Brühe
- 1 Zehe Knoblauch
- 1 Tl. Honig
- Salz, Pfeffer
- 1 El. Mehl
- Öl
Für die Kartoffelpuffer:
- 6 Stück Kartoffel fein gerieben
- 1 El. Schmand
- 2 El. Mehl
- 1 Ei
- Salz, Pfeffer
- Öl zum Ausbacken
Das Filetstück in 3 cm dicke Scheiben schneiden, salzen, pfeffern in Mehl wenden und in wenig mit Knoblauch aromatisiertem Öl von beiden Seiten anbraten. Warm stellen.
Das Restfett mit Sherry ablöschen, aufkochen, dann mit Sahne und Brühe aufgießen Honig reingeben, salzen, pfeffern nd auf die Hälfte einkochen. Das Fleisch samt Fleischsaft reingeben, und erwärmen.
Die Zutaten für die Puffer vermengen, und bevor sich die Masse verfärbt, in wenig Öl von beiden Seiten Kross braten. (1 Eßlöffel Teig etwas platt gestrichen, immer 3-3 Stück in der Pfanne auf einmal) Auf Zewa abtropfen lassen, und auf Tellern anrichten mit dem Fleisch und der Soße.
| |