Amarettinibounet
2006.12.18. 15:03
Így pár nappal karácsony elött már igencsak azon töröm a fejem, mi legyen a desszert. A minap láttam a tv-ben ezt a krémet, és addig nem hagyott nyugodni, amíg meg nem kóstoltam. Nagyon jól elkészíthetö már 1 nappal az ünnep elött!
- 15 deka amarettini keksz
- 7 dl tej
- 10 deka keserücsoki
- 3 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 1 kanál rum
- 10 deka cukor a karamellhez
- 1-1 evökanál cukor formánként
- 1 evökanál cukor a krémbe
Az amarettinit finomra darálom, ugyanúgy mint a csokit is. A tejjel és a rummal (elhagyható) folyamatos kevergetés mellett felfözöm. 1 éjszakára lefedve a hütöbe teszem a csokis tejet.
Másnap a tojásokat az 1 kanál cukorral alaposan elkeverem (nem kell habosra verni!) és beleöntöm a kihült folyadékot.
10 deka cukrot megkaramellizálok, és 2-3 kanál vízzel feloldom a karamellt.
Kis porcelánformákat vékonyan kiolajozok, 1-1 kanál kristálycukrot szórok bele, erre annyi karamellt kanalazok, amennyi befedi a forma alját és ráöntöm a tojásos-csokis tejet.
Egy mély tepsibe rakom a formákat, 3/4 részig forró vizet öntök alájuk, és 160 fokos sütöbe tolom 1,5 órára.
Kihülve, gyümölcsökkel, vagy tetszés szerint tejszínhabbal, stb. tálalom.
(8 pici, és egy szögletes porcelánformát töltöttem meg a masszával.)
|