|
Crostata di Limone-Citromkrém torta
2006.12.19. 17:56
Nem igazán téli édesség, de olyan klassz bio-citromokat kaptam, hogy egyszerüen muszáj volt megsütni és a 19. ajtó mögé rejteni!
A tésztához:
- 16 deka liszt
- 8 deka hideg vaj
- 5 deka cukor
- 1 tojássárgája
- 2 ek. jéghideg víz
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
A lisztet, cukrot és sót egy tálba teszem és rávagdosom a hideg vajat, ráreszelem a citrom héját és elmorzsolom. A tojássárgájával és 1-2 kanál jéghideg vízzel gyorsan összegyúrom és fóliába csomagolva fél órára a hütöbe teszem.
Egy kb. 30 cm átméröjü kerek lapot vágok sütöpapírból, ráteszem a tésztát erre pedig egy darab folpack fóliát. A folpack segítségével könnyedén kinyújtom a tésztát a sütöpapír méretére. Egy 28 cm-es tortaformába fektetem a tésztát. A tetejére megintcsak egy sütöpapírt vágok de most 26-27 cm átméröjüt. 1 csésze száraz lencsét, babot vagy borsót öntök a sütöpapírra és 180 fokra elmömelegített sütöben 20 percig elösütöm a tésztát.Ha ez megtörtént, leszedem róla a nehezéket és teljesen kihütöm.
Közben a tölteléket elkészítem:
- 15 deka cukor
- 3 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 2 citrom reszelt héja és leve (nekem 1 citrom leve is elég)
- 125 ml tejszín
A cukrot a tojással alaposan elkeverem (nem habosra) addig amíg elolvad a cukor ! Hozzáöntöm a citromok levét, a reszelt citromhéjat és a felvert tejszínt. A masszát beleöntöm a kihült tésztába és 160 fokos sütöben 50 percig sütöm. Az utolsó 10 percben porcukorral leszórom. Ha megsült, a formában hagyom kihülni. Hidegen vágom fel.
| |