|
Churro
2006.12.20. 18:52
"Churro con Chocolate" néven kapható spanyolországban szinte minden sarkon. Fiesta után mielött ágyba mennek a mulatozók- ez általában hajnali 5 órát jelent- kötelezö churrot enni, mégpedig forró csokoládéba mártogatva! Én mindig az egyszerü, sütöporos változatot csinálom, ahogy tanultam. De van egy munkaigényesebb verzió is, aminél égetett tésztából készül az olajban sült tésztacsiga. Filléres, és 5 perc alatt kész!
2 személyre:
- 20 deka liszt
- 2 mokkáskanál sütöpor
- 1 mokkáskanál só
- kb. 2 dl víz
A lisztet a sütöporral egy tálba szitálom, beleszórom a sót, és annyi vizet öntök hozzá, amennyivel a nokedlinél egy picivel sürübb tésztát kapok. Habverövel keverem csomómentesre.
Egy habzsákba rakom a tésztát, ha lehet akkor csillagforma legyen a végén, ha nincs az sem baj, de a nyílás kb. 1 cm átméröjü legyen mindenképp, különben nagyon nehéz lesz kinyomni.
Egy lábosba, vagy teflonserpenyöbe 2-3 ujjnyi olajat forrósítok és óvatosan belenyomom a tésztát. Vagy csigaformában, vagy ha kényelmesebb, akkor néhány centis csíkokat alkotva. Szép világosra sütöm a churrot mindkét oldaláról, itatóspapírra szedem. Ízlés szerint lehet édesíteni: porcukorral, vagy fahéjascukorral lehinteni, esetleg kristálycukorba forgatni. Nekem cukor nélkül is ízlik, forró csokiba mártogatva!
A forró csokihoz 10 deka keserücsokit kevés tejjel lassan megolvasztok, 2 tk. cukrot és egy kevés vaníliaesszenciát adok hozzá, majd annyi tejjel higítom, amennyi csésze csokoládét szeretnék. Végül 1 tk. étkezési keményítöt nagyon kevés tejjel simára keverek, és a forró csokis tejbe öntöm. Egyszer felforralom, és csészékbe adagolom. Selymes, finom forró csokit kapok így!
| |