|
Bejgli
2006.12.24. 09:10
Kisült-e már a kalácsom (vagyis bejglim)? Bizony ki! És nemcsak szép, de isteni finom is! Az utolsó ajtó mögött természetesen bejglinek kell lenni! S miután az adventi naptár utolsó ajtaja is kinyílott, kívánok Nektek boldog,békés,szeretetteljes ünnepeket!
6 rúd bejgli hozzávalói:
- 90 deka liszt
- 25 deka vaj
- 15 deka zsír
- 1 cs. élesztöpor
- 1 csapott teáskanál sütöpor
- 10 deka porcukor
- 1 teáskanál só
- 2 tojássárgája
- 1 doboz 20 %-os tejföl
- a kenéshez 2 tojás szétválasztva
A töltelékhez:
- 36 deka mák
- 36 deka darált dió
- 2 citrom reszelt héja
- 16 deka zsemlemorzsa
- 50 deka cukor és 5 dl vízböl fözött szirup
Elöször a tölteléket készítem el. A vízzel felfözött cukorszirupot megfelezem, és ráöntöm a morzsával elvegyített mákra illetve dióra, amelyhez elözöleg 1-1 citrom héját reszeltem. (ízlés szerint mazsolával, örölt szegfüszeggel fahéjjal lehet ízesíteni!) Alaposan elkeverem, és teljesen lehütöm.
A lisztet a sütöporral egy tálba szitálom, rászórom a sót és a cukrot, beledarabolom a hideg vajat és a zsírt, majd elmorzsolom a hozzávalókat. Az élesztöt 2 tk.vízzel feloldom, de nem futtatom, hozzáadom a tojások sárgáját és a tejfölt, simára keverem az egyveleget és azonnal a vajas liszthez adom. Gyorsan összeállítom a tésztát, amelynek simának és rugalmasnak kell lennie. 20 percig letakarva pihentetem, majd 6 részre osztom, ugyanígy a tölteléket is. A tésztadarabokat lisztezés nélkül kinyújtom, rákenem a tölteléket. Nem kell megijedni, a töltelék nem éppen puha, de habkártyával vagy akár csupasz kézzek is ügyesen el lehet egyengetni a tésztán. A széleket 1,5-2 cm szélességben szabadon hagyom. A rövid szélét a tésztának picit behajtom, majd feltekerem a bejgliket. Tepsire helyezem, elöször a tojások sargájával kenem le, majd addig szikkasztom ameddig a "tojásmáz" már nem ragad, különben összekeveredik a fehérjével és nem lesz szép márványos! (kb. 20-30 perc) Ha megszáradt, böségesen bekenem a tojásfehérjékkel, és legalább 5 órán keresztül a hüvös kamrában pihentetem a bejglirudakat. Fogpiszkálóval az aljáig megszúrkálom sok helyen. Ha elfelejted megszúrkálni, akkor nagy rá az esély, hogy a bejgli megreped a göztöl!
180°C fokra elömelegített sütöbe tolom a tepsiket (csak hölégkeverésnél lehet 2 tepsit egyszerre) és 20 percig sütöm, majd leveszem a hömérsékletet 165°C fokra és további 25 percig alufóliával letakarva készre sütöm.
Fontos: a tésztába nem kell folyadék, a tejföltöl szépen összeáll!
| |