|
Homár Thermidor módra
2006.12.26. 11:23
Tény,hogy sok munkával jár a "Homár Thermidor módra" elkészítése, de a végeredmény egy élmény!
2 személyre 1 db mélyhütött homárt veszek, felengedtetem a hütöben egy éjszaka alatt, másnap bö forró vízbe rakom, és 2-3 percig fözöm. Kiszedem és lecsepegtetem. A hátára forditva éles nagy késsel hosszában félbevágom, és a húst kiszedem a páncélból, valamint az ollókból. Utóbbit egy fogóval kell óvatosan feltörni, és a húst egyben kiszedni.
Leöblítem az így nyert ínyenc falatokat és félreteszem a hütöbe lefedve. A páncélt szépen letisztogatom, levágom róla a lábakat és miután leöblítettem öket, lefordítva hagyom, hogy megszáradjanak.
A mártáshoz 1 apróra vágott hagymát 1,5 dl fehérborral 1/3-ára befözök, majd finom szürön átszüröm, és kinyomkodom a hagymából a folyadékot.
Egy kis edényben 5 deka vajat olvasztok, és 1 evökanál liszttel vékony rántást csinálok belöle, annyi tejet öntve hozzá, hogy krémes állagú besamelt kapjak. 1 citrom kifacsart levével, sóal borssal, szerecsendióval, worcestershire szósszal és a hagyma-bor esszenciával ízesítem, majd 2 tojássárgáját keverek hozzá habverövel.
A páncélokat sütöpapírral kibélelt sütöformába fektetem, 1-2 kanál mártást rakok beléjük, a homár húsát szépen elrendezem bennük, és rákanalazom a maradék mártást. Pár csepp olívaolajjal megcsepegtetve forró sütöbe tolom, és addig hagyom bent, amíg a mártás kezd a tetején kicsit megpirulni. (kb. 15 perc)
Herrcegnö burgonyával tálaltam.
| |