|
Karácsonyi bébipulyka amerikai módra töltve
2006.12.26. 11:46
A tölteléket most próbáltam elöször, na persze a saját ízlésünk szerint változtattam rajta. A pulykába töltöttem egy részét, a másik felét pedig külön megsütöttem. Részletes receptleírás, egy szuper tipp a maradékok felhasználására,képekkel körítve itt-->>
1 nagy pulyka helyett 2 db 3 kilós bébipulykát töltöttem meg.
Az elkészítés:
A pulykákat alaposan memostam, letisztogattam kívül belül. A belsejét sóval borssal és majorannával bedörzsöltem. A hasüregébe és a nyaka alá tölteléket raktam, majd összevarrtam a nyílásokat. Kívül sóval dörzsöltem be, és vajjal vastagon bebalzsamoztam.
1 óra magas (200°C) höfokon való sütés után 2 órára letakartam alufólával, és a höfokot visszavéve (160°C) vajpuhára sütöttem a pulykákat. Néha a fólia alá kell nézni és ügyelni rá, hogy ne égjen meg a pulyka böre. Ha nagyon pirulna, a hömérsékletet még egy pict vissza kell venni, vagy még alaposabban betakargatni fóliával. A fólia alatt is szabad már locsolni, ha szükséges.
A 4. órában levettem a fóliát, és alapos "börápolást" végeztem, folyamatosan locsolgatva a pulykát csirkehúsleves és a sült pulyka szaftjával. Ez aztán az esszencia!!!
Felvágás elött letakarva fél óráig pihentettem a madarakat. Istenien ízletes, omlós és puha lett!
A mártás elkészítése:
Miután kivettem a sütöböl a pulykákat, a tepsibe a maradék hússzafthoz önttöttem 2 csésze húslevest, a forró tüzhelyre raktam a tepsit és állandóan kevergetve kicsit beforraltam a tartalmát.
Egy kis edényben vékony vajas rántást készítettem, és szürön keresztül beleszürtem a tepsiböl a szaftot. Egy kevés fehérborral és tejszínnel dúsítottam, jól kiforraltam és a hús mellé tálaltam külön.
A töltelék készítése:
- egy 75 dekás elözö napi fehérkenyér lehéjazva és apró kockákra vágva
- 1 nagy fej hagyma apróra vágva
- 5-6 szál zellerszár apróra vágva
- szerecsendió
- só, bors,1 kis csokor friss kakukkfü, majoranna
- 6 tojás
- 25 deka csirkemáj
- 1 gerezd fokhagyma
- kevés olaj
- 5 deka durvára vágott dió
- csirkehúsleves
A hagymát a zellerrel kevés olajon megdinsztelem, és a kenyérkockákhoz keverem.A májat megmosom, letisztogatom, leszárítom és 1 gerezd préselt fokhagymával kevés olajon megpirítom. Deszkán nagyobb darabokra aprítom, és a töltelékhez adom. A kakukkfü apró leveleit lehúzom a szárról, és kevés sóval egy villa segítségével elnyomkodom a deszkán, így jobban kiadja az aromáját. Az összes többi füszerrel a kenyérhez adom, beleszórom a diót,és ráöntöm a felvert tojást. Annyi langyos húslevest öntök még a kenyérhez, amennyit felszív, de nem szabad tocsognia a folyadékban! Jól elkeverem a tölteléket, és betöltöm vele a maradakat. A maradék tölteléket egy alaposan kivajazott formába terítem, vajdarabkákkal megszórom, és lefóliázva fél óráig sütöm, majd kb. 15 perc alatt megpirítom a tetejét.
Hagymás-ananász saláta
2 óriási hagymát, vagy 4 kisebbet vékony szeletekre vágok, forró vízzel leöntöm, és 2 percig állni hagyom benne. Jéghideg vízzel leöblítem, és alaposan lecsepegtetem.
1 doboz ananász levét felfogom, a gyömölcsöt darabokra vágom, és a hagymßahoz keverem.
A mártáshoz 10 deka majonézt 1 tk. mustárral, 1 ek. citromlével, 1 tk. curryporral, 1 mokkáskanál pirospaprikával, örölt borssal és kevés sóval kikeverek, tabascoval vagy más csípös szósszal ízesítem, és a hagymához öntöm.´Tálalás elött legalább 2 órára behütöm.
A maradékok felhasználása!!!
Mivel az óriási pulykamellekböl elég sok megmaradt, szépen leböröztem másnap a húsokat, és 1x1 cm-es kokcákra vágtam. Egy kivajazott formát vajjal kikentem, a maradék tölteléket az aljába nyomkodtam és elsimítottam. A pulykamellet rászórtam, kakukkfüvel, majorannával sóval és borssal megszórtam.
A pulykához készült mártás maradékához egy evökanál mustárt, egy doboz tejfölt, 1 dl tejszínt, és 2 felvert tojást kevertem. Ezt a mártást a húsra öntöttem, és forró sütöben 40 perc alatt átsütöttem. Sajnos kép a kész ételröl nem készült, mivel nagy tolongás volt az asztal körül!
| |