|
Túrógombóc
2007.01.08. 21:24
Gyerekkoromban különösen nagy örömmel igyekeztem haza az iskolából, ha tudtam, hogy túrógombóc lesz az ebéd. Tejföllel meglocsolva, rengeteg vaníliáscukorral megszórva még ma is nagy kedvencem!
- 50 deka sovány túró
- 1 csésze (2 dl búzadara)
- 3 tojás
- 1 csipet só
- 5 deka margarin
- 1 csésze zsemlemorzsa
- 1 pohár tejföl
- vaníliás cukor
A túrót krumplinyomón áttöröm, hozzákeverem a sót, a tojásokat és a búzadarát. Legalább 3 órára lefedve a hütöbe teszem, de még jobb ha fél napig áll a massza, így a darának van ideje megduzzadni. Ha mégis folyékony maradna, 1-2 kanál lisztet lehet kifözés elött hozzákeverni.
Vizes kézzel kb. 4 cm átméröjü gombócokat formálok a tésztából és lobogva forró sós vízbe rakom öket. Visszaveszem a lángot a víz alatt és közepes hömérsékletnél addig fözöm a gombócokat, amíg felemelkednek a víz felszínére.
Eközben a megolvasztott margarinban megpirítom a zsemlemorzsát, és a megfött gombócokat egyenesen beleszedem. Óvatosan megforgatom öket, és még forrón, tejföllel meglocsolva, cukorral megszórva tálalom.
....vaníliás, vagy fahéjas cukorral, ízlés szerint, és egy kanál málnalekvár mellé.....
| |