|
Rakott kel
2007.01.14. 19:21
Ahányszor rakott kel, annyiszor másképp, de mindig ízlik
- fél fej kelkáposzta, de nem vágom félbe, hanem a külsö leveleit bontom le, annyit, amennyi súlyra a káposzta felét teszi ki
- 60 deka darálthús
- 1 nagy fej hagyma
- 1 ek. olaj
- 3 gerezd préselt fokhagyma
- 2 tk. pirospaprika
- só
- 1 egész tojás
- 1 csésze rizs
- a rétegek közé 1 doboz tejföl vagy 6 db. paradicsom lehéjazva kimagozva (nekem most nem volt tejföl itthon, ezért paradicsommal helyettesítettem)
- 5 deka sajt a tetejére
- margarin a forma kikenéséhez
A rizst sós vízben félig megfözöm, leöntöm és kihülni hagyom.
A káposzta külsö ép leveleit lefejtem (a belsejéböl másnap fözeléket lehet csinálni) a vastag ereket kivágom belöle, vagyis elvékonyítom öket. alaposan megmosom, és sós vízben puhára fözöm, majd kiszedem és lecsepegtetem öket alaposan.
Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pirítom, majd a rizzsel és a többi hozzávalóval együtt összegyúrom a hússal.
Egy 25X35-s mély tepsit vagy höálló formát margarinnal kinekek, a káposzta 1/3-át ráterítem, rásimítom a hús 1/3-át, tejföllel meglocsolom, vagy apróra vágott paradicsommal megszórom, és addig rétegezem tovább amíg a hozzávalókból tart. A tetejére hús kerül, amire tejföl/paradicsom és reszelt sajt megy. Lefóliázom a tepsit és 200 fokos sütöbe tolom egy órára. Az utolsó 10 percben leveszem a fóliát, hogy az olvadt sajt kicsi színt kapjon.
| |