|
Zöldséges-tejfölös raguleves
2007.01.20. 21:45
Az a jó ezekben a tartalmas ragulevesekben, hogy aszerint variálhatók, amilyen hozzávalókat épp itthon tart az ember lánya. Sok zöldséggel, sertéssel, csirkével, borjúhússal, kaporral vagy petrezselyemmel, tejföllel habarva, galuskával vagy akár anélkül is.
- 2 fej apróra vágott vöröshagyma
- 2 gerezd felaprított fokhagyma
- 40 deka sertéslapocka kisebb kockákra vágva
- 1 db füstölt oldalas (vagy oldalascsont)
- 1 tk. pirospaprika
- 1 nagyobb szál sárgarépa felszeletelve
- 1 darab zeller felkockáva
- 1 kicsi zsenge karalábé felkockázva
- 4 szem krumpli felkockázva
- 15 deka gomba negyedelve
- 1 paradicsom
- 1 zöldpaprika
- 2 babérlevél
- 3 szem borókabogyó
- só
- bors
- 1 tk. kakukkfü
- 1 csokor petrezselyem
- 2 ek. olaj
- fél doboz tejföl
- 1 ek. liszt
A hagymát a forró olajon megfuttatom, rádobom a húst, sóval borssal ízesítem és állandó kevergetés mellett zsírjára sütöm, ekkor rászórom a pirospaprikát, az alaposan összetört borókabogyót és a fokhagymát. Kb. 1,5 l vízzel felöntöm, belerakom a füstölt csontot, babérlevelet, kakukkfüvet, és közepes lángon lefedve majdnem puhára fözöm a húst.
Közben a zöldségeket megtisztítom és felkockázom, a leveshez adom, és készre fözöm.
A tejfölt a liszttel simára keverem, kevés levessel higítom, és a forrásban levö levesbe szüröm.
Tálalás elött szórom csak bele a petrezselymet.
| |