|
Ronda de finom kalács
2007.01.21. 19:04
Valamikor sorban sütöttem az ilyen-olyan szép kalácsokat, többek között azokat is szerettem egy idöben, amelyeket sütés elött be kellett vágni. Kelés közben szépen szétnyílt, végül cukormázzal lekenve sokáig -már ha maradt belöle- finom friss maradt. Már sejtem mit csinálhattam rosszul ennél a kalácsnál, szóval a külalakon még dolgozni kell legközelebb, viszont ízre annál jobb! Hogy egészen pontos legyek: azt hiszem ilyen finom és ilyen ronda kalácsot még sosem sütöttem!
Egy óriási kalácshoz a hozzávalók:
- 60 deka liszt
- 1,5 cs szárított élesztöpor
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 6 deka cukor
- 6 deka olvasztott vaj
- 1 mokkáskanál só
- kb. 3 dl langyos tej, attól függöen mennyit vesz fel a tészta esetleg valamivel több
- 1 ek. tejföl, 1 ek. tej a kenéshez
A töltelékhez:
- 25 deka darált dió
- 12 deka cukor
- fél citrom reszelt héja
- 25 deka darált mák
- 12 deka cukor
- fél citrom reszelt héja
- forró tej
A lisztbe szórom a cukrot és a sót, a tojásokat a langyos tejjel az élesztöporral és egy csipet cukorral simára keverem, és az olvasztott vajjal együtt a liszthez adom. Rugalmas sima tésztát dagasztok belöle, letakarva a duplájára kelesztem.
3-4 dl tejet felforralok, és a cukros dióhoz valamint mákhoz keverek belöle annyit, hogy egy krémes, de semmi esetre sem folyós tölteléket kapjak.
A megkelt tésztát 2 részre osztom, fél cm vastag téglalappá nyújtom, rákenem a kihült töltelékeket, és szorosan feltekerem. A 2 rudat összetekerem, sütöpapírra rakom. A sütöpapír sarkait erösen összecsavarom a kalács körül, így nagyjából megtartja a formáját. Letakarva langyos helyen fél óráig kelesztem. Éles késsel mélyen bevágom a kalácsot (lásd fotó) és tejföl-tej keverékével lekenem. 200 fokos sütöbe tolom, 5 perc után 170-fokra visszaveszem a hömérsékletet és kb. 45 perc alatt aranybarnára sütöm.
20 deka porcukor és forró víz keverékéböl egy sürü cukormázat keverek és a langyos kalácsot bekenem vele.
Megjegyzés: legközelebb inkább 2 kisebb kalácsot csinálok ebböl a mennyiségböl, és a rudakat komplett félbevágom hosszában, majd így tekerem össze.
| |