Spongyabob...
2007.02.02. 21:55
2X sütöttem életemben spongyabob tortát: ma elöször, és utoljára! A fondánnal való tortabevonást nagyon munkaigényes és pepecselös dolognak tartom,(annak ellenére, hogy nekem tényleg sok türelmem van az ilyesmihez) mellesleg a receptet még tovább kellene fejleszteni, hogy rugalmasabb, kevésbé morzsalékos legyen a fondán. Az ünnepelt egyébként nagyon örült neki, igaz elöször nem ismerte fel, hogy süti ;-)
A szülinapi diótorta egyszerü és felettébb hálás tésztájából született a szivacsemberke. 1 adag tészta, tehát az 1 bögrés verzió lett megsütve. Megfeleztem a kisült tésztát, így egy 5 cm vastag 14X17 cm nagyságú kis téglalapot kaptam. A másik felét elcsemegéztük....
A tölteléket -vajkrém, tejszínhab stb..- kispóroltam, tudva lévén, hogy a gyerekek szeretik a nem túl bonyolult sütiket. Házi baracklekvárral mindenhol bekentem, és elövettem a fondánt, amit már elökészítettem. Szemmértékre levágtam annyit, amennyiböl kinéztem, hogy elegendö lesz a süti beborítására. Ezt a darabot sárga ételfestékkel összegyúrtam, és 2 réteg fólia között kinyújtottam. (1x szélessége+2x a magasság, vagyis 24X27 cm nagyra kell kinyújtani a fondánt!)
A 3 mm vastag lapot ráborítottam a sütire, és amennyire lehetséges szépen rányomkodtam mindenhol. A túllógó részeket levágtam és összedolgoztam. (Ha egy picit megkenem a fondant vizes ecsettel, szépen össze lehet ragasztani a darabokat.)
A maradék fehér fondánból egy darabkát kinyújtottam, és egy pici pogácsaszaggatóval szemeket vágtam ki belöle. Egy másik darabot piros ételfestékkel rózsaszínre, valamint kékre színeztem. A szem kék részét, a nyelvet és a pofit formáztam ezekböl a színekböl.
Olvasztott keserücsokival -nyomózsák segítségével- kontúrokat húztam a szem köré, és a szájat is evvel töltöttem ki.
Zöldre színezett masszából "lukacsokat" ragasztottam a kis spongyára, majd a maradék sárga masszából buborékokat formáztam és melléragasztottam körbe. Az orrot is sárga fondánból alakítottam ki, és egy fogvájóval stabilizálva a helyére ragasztottam.
Kislányom készségesen segített buborékokat görgetni, és összeragacsozni a konyhaszekrény minden egyes fogantyúját, majd az ételfestekböl is juttatott böven mindenhová. Sajnos nem csak a konyhába jutott belöle...
Fondán
- 50 deka porcukor
- 2 ek. víz
- 5 deka kókuszsír
- fél citrom leve
A kókuszzsírt a citromlével és a vízzel egy edényben felolvasztom, belekeverek 25 deka szitált porcukrot, félrehúzom a tüzröl, majd a cukor másik felét is hozzádolgozom.
Porcukorral megszórt asztalra borítom, és kézzel addig gyúrom, amíg kihül. Selymes, fényes, sima és szilárd lesz a gyúrás közben.
Müanyagzacskóba zárom felhasználásig. Ha nagyon megkeményedne, mikróban olvasztó programon 20 másodpercre berakom, és ellenörzöm az állagát. Ha kell, még tovább puhítom a mikróban, mindig 15-20 másodpercre beállítva. 2 réteg folpack között szépen nyújtható, és nagyon jól színezhetö!
|