Töltött paprika sokadszorra
2007.03.04. 19:00
Hiába, ez a paprika olyan finom, hogy nem lehet elég gyakran enni belöle! Füszeres töltelék van az édes vastaghúsú puhára sült paprikákban...
- 50 deka vegyes darált hús
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
3 szál halványító zeller
2 ek. olívaolaj
só
bors
1 teáskanál oregánó
1 mokkáskanál római kömény
1 mokkáskanál kakukkfü
2 csésze párolt rizs
5 deka fetasajt
3 dl sürü paradicsom ivólé
2 ek. ketchup
6-8 darab kicsumázott vastaghúsú paprika
A felaprított hagymát megfuttatom az olajon, rápréselem a fokhagymát és rádobom a húst. Füszerezem, hozzáadom az apróra vágott zellerszárat és állandó kevergetés mellett "morzsásra" sütögetem.
A paprikákat félbevágom, kivágom a csumájukat és az ereiket, majd a kés hegyével megszúrkálom öket kívül jónéhány helyen. Egy tüzalló tálba öntöm a paradicsomot és a ketchupot és belefektetem a paprikákat.
A húst összekeverem a párolt rizzsel, és a paprikába kanalazom. Fetát reszelek rá böven, és kevés olívaolajjal meglocsolva, lefedve 200°C-os sütöbe tolom kb. 40 percre. Ezalatt a paprika és a töltelék ízét átveszi a paradicsommártás, és a sajt ráolvad a töltelékre. Köretet nem csináltam mellé külön, egy darab friss bagett viszont nagyon jól szolgál a mártás eltüntetésénél.
A paprika szárát szépen a kész paprika tetejére lehet biggyeszteni, mint díszítés.
|