Zsemlegombóc
3 tojást egy mokkáskanál sóval felverek, kb. egy csészényi lisztet keverek hozzá. Annyi tejet öntök rá, hogy nagyon lágy, majdnem folyós nokedlitésztát kapjak. Egy csokor friss petrezselymet megmosok, leszárítok és apróra vágva a masszába keverem.
3 elözö napi zsemle héját körbe levagdosom, felkockázom, és teflonban vagy a tepsire szétterítve addig pirítom, amíg egy kis színt kap.
Miután lehült a pirított kenyér, összekeverem a nokedlitésztával, és 10 percig állni hagyom.
Egy darab alufóliát kiterítek, erre pedig egy darab folpack fóliát fektetek. Picit megolajozom a folpackot, és ráöntöm a zsemlegombóc masszáját. Henger alakúvá formálom a tésztát a folpackot ráhajtva, majd a végeire csomót kötök. Az alufóliába is begöngyölöm, majd egy forró vízzel teli nagy lábosba fektetem a csomagot. Lassú tüz fölött kb. 25 perc alatt szépen átföl a gombóc. Kiemelem a vízböl, lefejtem róla a 2 réteg fóliát, és felszeletelem.
Képek a "Mindent a szemnek" képtárban találhatóak!
Semmelknödel
Zuerst mache ich einen Spätzleteig aus 3 Eiern, 1 Tasse Mehl, Milch, Salz, 1 Bund gehackte Petersilie. Er soll flüssiger sein als sonst.
Die Kruste von 3 Brötchen vom Vortag abschneiden, das Innere in kleine Würfel schneiden und auf dem Blech oder in der Pfanne goldgelb werden lassen.
Nach dem Auskühlen werden die Croutons mit dem Spätzleteig wermengt, und mindestens 10 Minuten stehen gelassen, besser noch eine halbe Stunde.
Ein Sück Alufolie wird ausgebreitet, darauf ein Stück Frischhaltefolie, die dünn mit Öl bepinselt wird. Den Teig daraufgeben, und in die Frischhaltefolie einschlagen, eine Rolle daraus formen, schließlich werden die 2 Enden verknotet. Nun die Rolle auch in die Alufolie einschlagen, und das Paket in heißes Wasser legen. Etwa 25 Minuten lang wird der Knödel im Siedendem Wasser gegart. Zum Servieren die Folien entfernen und den Knödel in Scheiben schneiden.
Tip: Man kann unter den Teig hell geröstete Zwiebeln geben, so wird der Knödel sehr herzhaft.
|