| MARHAHÚS : Marhaszelet pirított rókagombával és ropogós serpenyös krumplival |
Marhaszelet pirított rókagombával és ropogós serpenyös krumplival
4 szelet szép sovány marhahúst kikloffoltam, és egy müanyagzacskóba raktam. Leöntöttem annyi olivaolajjal, amennyi böségesen bevonja a szeleteket. 1 nagy fej hagymát szálasra vágtam és 3 gerezd fokhagymát apró kockákra, és a marinádhoz adtam. Jól összeráztam a zacskót, lezártam a száját és egy éjszakára a hütöbe raktam. Másnap kiemeltem a húst, az olaj nagy részétöl megszabadítottam, és a hagymát is leszedegettem róla és sóval, borssal bedörzsöltem. Forró serpenyöben mindkét oldaláról pirosra sütöttem a húst, hozzáöntöttem 1 kispohár fehérbort és annyi vizet amennyi épphogy ellepi. Rászórtam a marinádból a hagymát, és lefedve puhára pároltam.
A párolás vége felé 2 kanál zsemlemorzsát szórtam a húsra, átforgattam és alaposan kiforraltam. A morzsának el kell "olvadnia" a mártásban!
Közben a gombát megpucoltam, a nagyobbakat hosszában félbehasítottam. Egy kis fej finomra vágott hagymán kevés vajon egy gerezd fokhagymával megprítottam és a szafttal leöntött hússzeletek tetejére kanalaztam.
A körethez a krumplit megpucoltam, sós vízben max. 15 percig elöföztem, leöntöttem róla a vizet. Vaj és olaj keverékén egy teflonserpenyöben idöröl-idöre átforgatva ropogós pirosra sütöttem.
Dani barátnömtöl úgy tanultam ezt az ételt, hogy a porhanyós, falatokra vágott húst marinálás után zsemlemorzsába forgatja, majd az olajos marinádot (az egészet! ) megforrósítja, és hirtelen kisüti benne a húst, a vége felé pedig a hagymát is hozzáadja. Isteni íze van, ha pl. filét használsz hozzá! Mivel idejében észrevettem, hogy ez a marhaszelet minden, csak éppen nem porhanyós, úgy döntöttem, hogy a hirtelen sütés helyett puhára párolom. A hagymás-fokhagymás marinád által nagyon intenzív, füszeres íze lesz a húsnak, akárcsak a mártásnak is.
| |