MARHAHÚS : Bélszínfilé bébigombával és rozmaringos polentával |
Bélszínfilé bébigombával és rozmaringos polentával
Személyenként 2 db 4 cm vastag érett bélszínfilé szeletet baconba tekerek, és fogpiszkálóval megtüzöm. Alul felül borsozom, lefóliázva félreteszem.
A mártáshoz 2 shalott hagymát apróra vágok, olaj-vaj keverékében 1-1 ágacska rozmaringgal és kakukkfüvel megdinsztelem. 1 púpos teáskanál paradicsompürét adok hozzá, és alacsony lángon picit megpirítom, de vigyázni kell, ne égjen meg! 2 dl örösborral és 125 ml marha alaplével (készen vett) felöntöm. 1 teáskanál mézel, sóval borssal ízesítem, és 1/3-ra befözöm a martást. A végén lehúzom a tüzröl és 5 dkg hideg felkockázott vajjal montírozom, végül készre ízesítem.
A húst forró serpenyöben kevés olajon mindkét oldalán megpirítom, és 150 fokos sütöbe tolom tálalásig. Ekkorra pont szép rózsaszín lesz belül. Kb. 15 perc.
A polentához 3 csésze tejet felforralok, sóval és szerecsendióval ízesítem,majd 1,5 csésze kukoricalisztet szórok bele, folyamatos kevergetés mellett. Addig keverem, amíg besürüsödik, és már nem vet hólyagokat. Néhány rozmaringlevelet összeaprítok, és a polentába szórom, úgy mint 2 evökanál reszelt parmezánt is. 5 deka vajjal elkeverem.
Evel egy idöben 20 deka bébigombát kevés vaj és olaj keverékén sózva és borsoza, néha megkevergetve megpirítok.
A polentából 2 kanállal a tányérra merek, a húst a sütöböl kivéve ujjnyi szeletekre vágom és ráfektetem, körberakom a pirított gombával és rákanalazom a mártást.
|