|
Gambas al ajillo
A család legnagyobb örömére készült a "Gambas al ajillo", pillanatok alatt el is tünt, annak ellenére, hogy egyenként bontogatták.
A recept a Poyatos családtól származik
Gambas al ajillo
- 1 kg nyers, mélyhütött gambas (king prawn)
- 1,5 dl fehérbor
- 1,5 dl húsleves vagy csontleves
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 3 ek. olívaolaj
A rákokat felengedtetem, alaposan leöblítem, és konyharuhára fektetve leszárítom öket. Ízlés szerint egyben lehet hagyni, vagy a fejétöl és a lábaitól valamint farkától megszabadítani, így jóval könnyebb kifordítani a páncéljából evés elött. Ha mindez mégsem szimpatikus megoldás valakinek, mélyhütött , páncél nélküli konyhakész nyers rákokból ugyanígy elkészíthetö.
A bort az olajjal csontlével vagy húslevessel (legrosszabb esetben instant) felfözöm, a fokhagymát nagyon vékonyra szeletelem és hozzáadom, legvégül pedig a petrezselyem 3/4-ét apróra vágva. A rákokat a forró lébe rakom, és 3-4 perc alatt készre fözöm. Semmi esetre sem szabad túl hosszú ideig fözni, mert rágós lesz a hús.
Egy elömelegített tálra szedem a rákot, rákanalazom a levet és a maradék petrezselyemmel megszórva azonnal tálalom, mellé friss bagettet adok.
| |