|
Lazacterrine
- 2 csomag (40 deka) füstölt szeletelt lazac
- 15 deka tejszín
- 20 deka tejföl
- 3 lap zselatin
- 1 dl húsleves
- 1tk. citromlé
- 1 tk. száraz sherry
- örölt bors
- 2 csokor kapor
A mártáshoz:
- 1 egész tojás
- 5 deka vaj
- 5 deka dijoni mustár
- 50 ml fehérbor vagy sherry
- 60 ml tárkonyecet
- 5 deka cukor
- 50 ml húsleves
A töltelékhez a tejszint, a tejföllel, citromlével, 15 deka apróra vágott lazaccal és örölt borssal elkeverem. Fél órára a hütöbe teszem, majd a merülömixerrel simára dolgozom. A zselatint hideg vízbe beáztatom, alaposan kicsavarom, és a meleg húslevesben feloldom. Hozzáadom a sherryt, és állandó kevergetés mellett a tejszínes masszába öntöm.
Egy özgerincformába folpackot teszek, majd a lazacszeletekkel mindenhol szépen kibélelem. Apróra vágott friss kaporral böven megszórom a halat, majd ráöntöm a tölteléket. A kapor másik felét rászórom az elsimított töltelékre, és befedem a maradék lazacszeletekkel. A fólia túllógó részeit ráhajtom a formára, és 1 napra hütöbe teszem.
A mártás hozzávalóit egyszerre egy kis lábosba teszem, és közepes lángon habverövel állandóan kevergetve egy krémes állagúvá fözöm, ügyelve arra, hogy a hömérséklet a forráspont alatt maradjon! Nem szabad forralni a mártást! Felhasználás elött legalább 1-2 nappal kell készíteni, és hütöben tárolni.
Tálalás:
A lazacterrinét egy hosszúkás tálra borítom, lehúzom róla a fóliát és kb. 2 cm vastag szeleteket vágok belöle óvatosan. A mártással körbelocsolom, petrezselyemmel és kaporral díszítem.
| |